Træfældning forår 2018


Træfældningslauget orienterer v/ KM:

Lige nu, på denne blæsende solbeskinnede og frostklare lørdag med en bidende østenvind, her i marts måned 2018, træder det fire mand store træfældningslaug Asger, Rene, Bjarne og Kristian T. og Kristian M. i karakter med motorsave, høreværn, hjælme og diverse sikkerhedsudstyr og allehånde nødvendige værktøjer.

Opgaven, som er stukket ud af foreningens bestyrelse er,  at fælde nogle gamle birketræer i kilen mellem Jacob Gades Vej og Carl Nielsens Vej, som med årene er blevet uhensigtsmæssigt høje og ranglede, meget produktive med pollen og rakkelskæl og som via træernes størrelse med kroner og nedhæng nu fylder så meget, at de står for tæt på naboskel. Træfældning 2018 er begyndt. Temaet “Høje træer og godt naboskab” tager form.

Egentlig er vejret ikke til ret meget andet, end til at holde fri. Træfældningslauget har så valgt, at tage hul på opgaven trods vejrets lidt uvenlige habitus.
Man aner en vis rutine i arbejdsgangen. Træerne bliver lagt ned, èt efter èt som efter en snor. Der måles og vejes, besigtiges og tages i øjesyn og der drøftes faldretninger og aftales hvor hver enkelt står og hvad der er vedkommendes opgave, når et træ lægges ned. En stige bliver rejst og hvert enkelt træ “lægges i sele” og hjælpes efterfølgende via træk, til at lægge sig i den ønskede retning.

Træer falder ét efter ét med knirkende lyde og hule dump når de rammer jorden. Straks fjernes grene og kviste og de lægges i bunker. Stammen kortes i ensartede længder og lægges i andre bunker og inden man ser sig om, ligger alt klar til afhentning og fjernelse – kviste og kvas for sig og pejsebrænde klar til kløvning for sig.

Efter nogen tid er der igen stille på stedet. Motorsavene er blevet tavse, der høres ikke stemmer eller lyde af træ som stables. Træfældningslauget er taget hjem.
Fuglelivet vender nysgerrigt tilbage og sætter lyd og sang på og foråret burde være her, men lader vente på sig. Lys, luft og udsyn præger nu stedet i en grad som ikke er set i et kvart århundrede. Der er højt til en næsten skyfri blå himmel. Oppe fra bakken aner man hen over hustagene  bæltets bugtninger.
Gennem nøgne grene ses lys i det fjerne skifte farve – rød, gul grøn. Hen under aften flyver de sorte fugle forbi og om lidt ligger kun en bunke af kviste tilbage – Til kvas, flis eller kompost?

Dette indlæg blev udgivet i Arealer. Bogmærk permalinket.